Vaksinasjon på flukt

04-12-2007 – Somalia har gjennom de siste 16 årene vært preget av kaos og voldsomme kamper. Mange tusentall mennesker er på flukt, noe som har hatt voldsomme konsekvenser for helsetilstanden i det østafrikanske landet.

Vaksinasjon langs veien
De mange mennesker på flukt gjør at UNICEF og lokale samarbeidspartnere må tenke ny for å nå barn med vaksiner, rent vann og skolegang. Organisasjonene tar ut blant de flyktende og arbeider fra mobile helsesstasjoner. I denne uken vil 100.000 barn og kvinner motta vaksinasjoner og grunnleggende overlevelseshjelp i 80 leir langs Afgoye Road, som går fra hovedstaden Mogadishu, og i de kommende ukene vil flere kampanjer bli gjennomført.

Behovet er stort
UNICEFs representant i Somalia, danske Christian Balslev-Olesen, understreker behovet for de utradisjonelle tiltakene:” 95 prosent av Somalias barn under fem år har ikke mottatt de anbefalde vaksinasjonene, og hvis man dit legger at 10 prosent av landets befolkning er på flukt – og det tallet blir større – blir vi nødt til å finne effektive metoder, som denne til å nå folk.” Somalia er i forveien hardt truffet. Ett ut av åtte barn dør, før det fyller fem år, og ett ut av tre lider av underernæring.

Mobil vaksinasjon
Det mobile arbeidet er både effektivt og billig. UNICEF og WHO regner med å nå 3,5 millioner barn og kvinner gjennom de neste to årene. Arbeidet dekker blant annet vaksinasjon mot meslinger, polio, stivkrampe og tuberkulose, tilskudd av A-vitamin, som styrker immunforsvart, og kvinner i den fruktbare alderen vil motta jerntilskudd og stivkrampevaksinasjon. Nye tall viser allerede at vaksinasjonskampanjene virker, idet antallet mæslinge og poliotilfeller faller.

Et land uten ledelse
Siden Somalias regjering falt i 1991 har landets helsesystem vært hardt presset og har hatt vanskelig med å møte selv grunnleggende behov fra befolkningen. Landet er i dag reelt uten sentral ledelse, men Christian Balslev Olesen understreker at UNICEFs innsats fortsetter: “Gjennom 16 års ustabilitet har UNICEF aldri trukket seg ut av Somalia. UNICEF er aktiv i arbeidet med å hjelpe de mange, som er på flukt langs veien til Afgoye, og hvor adgangen til de flyktet er begrenset, arbeider UNICEF sammen med lokale samarbeidspartnere for å nå de mest sårbare.”